Tag Archives: espreso kafe

12 позитивни факти за кафето!

Кофеинот, најчесто консумираната психоактивна супстанца во светот, е главната состојка на секое кафе. Неговите благотворни ефекти врз човечкото тело до денес се многу добро истражени, но кафето во целина е комплексен пијалок со илјада различни супстанции. Некои студии покажуваат дека кофеинот не е единствениот одговорен за сè, туку дека и другите состојки можат да имаат […]

Како степенот на печење на кафето влијае врз вкусот?

Печењето зрна кафе е важна и специфична фаза во производството на кафе, бидејќи зависи од вкусот на финалниот производ. Преку степенот на печење може дополнително да се развива и збогатува вкусот на дадена сорта или да се насочи во саканиот правец. Постојат неколку главни степени на печење на кафе и тие се:   – Светло […]

Кошница